Customised in Como

Customised in Como

This month we are pleased to be able to share this delightful eco-home in Como, for the winners of our “win a free design” competition from the HIA Home Show. We have had a great time coming up with this elegant solution for a somewhat challenging triangular site with a northern street front.6003_Sth Terrace Como_Final render

The high spec home boasts a large open plan living-kitchen-dining room which connects to a pool and spacious alfresco dining area with built in BBQ and pizza oven.  The kitchen backs onto a well sized scullery and laundry which leads to a concealed drying court. A secluded rear outdoor area provides a quiet space for pets and fruit trees. The larger than usual garage has a high ceiling to accommodate the clients’ boat. The ground floor is also home to a private guest room with ensuite, well separated from the first floor family zone.

Upstairs the generous master bedroom with large walk in his and her robes and ensuite, is located so as to maximise the northerly aspect of the site and opens onto a private balcony which captures the morning sun so that the clients can enjoy a quiet cuppa over the paper away from the hussle and bussle downstairs. This level includes two additional good sized bedrooms with a shared bathroom and separate WC, as well as a large retreat and a quiet study.

It is the little things in this design that make the big differences to this eco-home. The layout of the rooms has been optimised to ensure cool breeze paths throughout living and sleeping areas. The light coloured roof and walls will minimise solar gains and reduce the local urban heat island effect. Recessed northerly openings with large eves have been located to work hand in hand with the high thermal mass polished concrete in the living areas to act as a thermal moderator in the home – keeping it cool in summer and warm in winter with very little need for any heating or cooling. The kitchen opens into a sweet little vege garden.

We are currently working on finishing touches for the design and it will be heading in to council for approval soon.